DSC_0518

Podpłomyk z serem owczym

  • 1/2kostki drożdży (10 g),
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej (typu 450)
  • 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 100 g sera owczego (np. fety)
  • łyżki siekanego koperku,
  • 1/2 łyżeczki soli Ponadto:
  • olej do wysmarowania blachy

czas przyrządzania: ok. 1 godz. czas odpoczywania: ok. 1 godz. 20 min czas pieczenia: ok. 25 min 1 sztuka: ok. 250 kcal

  1. Drożdże pokruszyć, wymieszać dokładnie z cukrem oraz 100 ml letniej wody i odstawić. Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać sól i wymie­szać. Domieszać rozpuszczone drożdże, stopnio­wo wlewać ok. 200 ml letniej wody i wyrabiać ca­łość przez ok. 10 min na gładkie ciasto. Ciasto nakryć i odstawić na ok. 1 godz., żeby wyrosło.
  2. Ciasto ponownie zagnieść i uformować z nie­go 6 kulek jednakowej wielkości. Kulki nakryć i od­stawić na 20 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C (przy termoobiegu do 200°C).
  3. Kulki rozwałkować na placki o średnicy ok. 15 cm. Ser owczy pokruszyć, wymieszać z koper­kiem i rozłożyć na plackach. Podpłomyki ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia i piec na środkowej półce piekarnika przez ok. 25 minut.

DSC_0518

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *