pilaw1

Pilaw pomidorowy

  • 5 średnich dojrzałych pomidorów,
  • 3 woreczki ryżu do gotowania,
  • 2 łyżki masła,
  • dymka lub 1/2 cebuli,
  • 3 szklanki rosołu warzywnego (przygotowanego z kostki),
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki

W naczyniu do zapiekania (powinno mieć dopasowaną pokrywkę) rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekaną cebulę i chwilę ją smażyć. Kiedy bę­dzie szklista, dodać ryż i mieszając, smażyć kilka minut, aby tłuszcz do­kładnie połączył się z ryżem. Pomido­ry sparzyć, zdjąć skórkę, rozdrobnić za pomocą widelca i dodać do ryżu. Smażyć 4-5 minut.

Do ryżu wlać wrzący rosół warzywny, wymieszać i na­kryć pokrywką. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekar­nika na 10 minut. Podając, do­dać pozostałe masło, sól i pieprz do smaku, posypać siekaną zieloną pietruszką.

pilaw1

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *