spaghetti-z-tunczykiem

Spahgetti z tuńczykiem

  • 40 dag makaronu spaghetti,
  • 1 puszka tuńczyka (200 g) w oliwie,
  • 2 łyżki ka­parów (najlepiej w soli),
  • 1 cebula,
  • puszeczka filecikpw anchois,
  • 3 dojrzałe pomidory,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
  • 1 łyżeczka świe­żego oregano,
  • 7/2 szklanki białego wina,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól

Na patelni rozgrzać lek­ko oliwę, dodać pokrojoną drobno cebulę, a kiedy stanie się szklista, dodać odsączone­go tuńczyka, filety anchois, po chwili dolać wino i dusić.Pomi­dory obrać ze skórki, pokroić i dodać do sosu, dusić 10 mi­nut. Dodać kapary oraz ore­gano. W czasie, kiedy gotuje się sos, zagotować wodę, wrzucić spaghetti. Kiedy makaron jest al dente, odcedzić i dodać do sosu, wymieszać.

spaghetti-z-tunczykiem

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *