DSC_0690

Risotto z owocami morza

  • Pół szklanki ryżu,
  • paczka mieszanki owoców morza (mogą być mrożone),
  • oliwa z oliwek
  • czosnek,
  • 2 szklanki rosołu z kostki,
  • mały pojemnik śmieta­ny lub jogurtu,
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina,
  • pieprz lub ostra papryka

Na oliwie podsmażyć czosnek wy­ciśnięty przez praskę lub drobno po­siekany. Rozmrożone owoce morza wrzucić na patelnię i dusić parę minut. Wlać rosół połączony ze śmietaną (łą­czyć po wystudzeniu rosołu, by się nie zwarzyła) i wino. Dodać paprykę lub pieprz do smaku. (Nie solić, wystar­czy sól z rosołu.) Rozgrzać na patelni oliwę, wsypać ryż i, mieszając, smażyć 3-4 minuty, aż ryż zmieni kolor (zrobi się szklisty). Wsypać ryż do owoców morza i gotować ok. 10-12 minut, pró­bując, by nie rozgotować (powinien być al dente, czyli twardawy).

DSC_0690

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *