tunczyk-z-warzywami

Podsmażane warzywa z tuńczykiem

  • 2 cukinie,
  • 1 strąk zielonej lub żółtej papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 4 pomidory,
  • pół szklanki oli­wy, ew. 4 łyżki białego wina,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, sól,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czo­snek, pokrojoną w plasterki cukinię i razem podsmażyć. Cukinię wyjąć z patelni. Pokroić w kostkę papryki, podsmażyć na pozostałej po smaże­niu cukinii oliwie. Wyjąć paprykę z patelni. Na pozostałej oliwie pod­smażyć posiekaną cebulę, dodać ob­rane ze skórki pomidory. Poddusić, dodać cukinię i paprykę, ew. białe wino, sól, pieprz i dusić 5-10 minut. Warzywa wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć odsączonego z oli­wy tuńczyka.

tunczyk-z-warzywami

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *